Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Φορολογική επιδρομή στο λογαριασμό νεότητας του ΟΤΕ

Δείτε εδώ την ''απάντηση'' του υπουργείου και του ΟΤΕ 
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2014
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Οικονομίας
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Φορολογική επιδρομή στο λογαριασμό νεότητας του ΟΤΕ

Ο λογαριασμός νεότητας είναι μια παροχή του ΟΤΕ προς τα παιδιά των υπαλλήλων του που ισχύει δεκαετίες και έχει βοηθήσει πολλά παιδιά τόσο στις σπουδές τους όσο και στο ξεκίνημα της οικογενειακής τους ζωής.
Το 2011 η διοίκηση του ΟΤΕ με μια μονομερή και αυθαίρετη απόφασή της μείωσε δραστικά αυτή την παροχή και στην καλύτερη των περιπτώσεων το παιδί ενός νέου υπαλλήλου θα δικαιούται το 1/3 περίπου της παροχής ενώ ανάλογα θα μειωθούν οι παροχές στα παιδιά των παλαιότερων.
Εκτός από την παρέμβαση της διοίκησης τα τελευταία χρόνια είχαμε και κυβερνητικές παρεμβάσεις με τις οποίες αυξήθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται η φορολογία.
Με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχε το αφορολόγητο όριο των 12.000 και ο φόρος ήταν μηδενικός ή ελάχιστος. Με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου οι χορηγίες του ΟΤΕ φορολογούνται από το πρώτο € και επειδή θεωρήθηκαν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα φορολογήθηκαν με 26%.
Σήμερα με το νέο φορολογικό νόμο η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά να αυξήσει τη φορολογία. Η ερμηνεία που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στο νόμο 4172/13 λέει ότι το ποσό που δικαιούται το κάθε παιδί από το λογαριασμό νεότητας φορολογείται σαν εισόδημα του γονέα και όχι σαν εισόδημα του ίδιου του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι το δικαιούμενο ποσό προστίθεται στο ετήσιο εισόδημα του γονέα και φορολογείται με το συντελεστή φορολόγησης που βρίσκεται ο κάθε υπάλληλος. Έτσι η φορολόγηση για κάποιους γίνεται 34% (32% φορολογικός συντελεστής και 2% ειδική εισφορά αλληλεγγύης) και για άλλους 44 ή 45 %.

Επειδή, η απαράδεκτη φορολογική επιδρομή θα πρέπει κάποτε να τελειώνει.
Επειδή, μια κοινωνική παροχή δεν μπορεί να φορολογείται με τέτοιο τρόπο.
Επειδή, η φορολόγηση του λογαριασμού νεότητας θα πρέπει να επανέλθει στα αρχικά επίπεδα όταν ίσχυε το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων ή στη χειρότερη περίπτωση να υπάρξει μια μικρή φορολόγηση όπως αυτή των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Επειδή, η ομηρία των 1.000 ίσως και πλέον παιδιών υπαλλήλων που περιμένουν από την αρχή του χρόνου και δεν τους δίνονται οι χορηγίες του λογαριασμού θα πρέπει να τελειώνει.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.      Τι μέτρα προτίθεται να πάρουν προκειμένου να μην ισχύσει σε μια κοινωνική παροχή ένα τέτοιο απαράδεκτο φορολογικό καθεστώς;
2.      Τι μέτρα προτίθεται να πάρουν προκειμένου η διοίκηση του ΟΤΕ να ξεμπλοκάρει το πάγωμα και να καταβάλλει επιτέλους τις παροχές και τα χρήματα στους 1.000 και πλέον δικαιούχους που περιμένουν από την αρχή του 2014;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Γάκης Δημήτρης

Γελαλής Δημήτρης