Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ - Θέμα: Μετακινήσεις εργαζομένων του ΟΤΕ σε νέες υπηρεσιακές μονάδες με αδιαφανή, μονομερή και βλαπτικό για αυτούς τρόπο.



26/4/2013
Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Μετακινήσεις εργαζομένων του ΟΤΕ σε νέες υπηρεσιακές μονάδες με αδιαφανή, μονομερή και βλαπτικό για αυτούς τρόπο.

Τον Οκτώβριο του 2012 η διοίκηση του ΟΤΕ αποφάσισε τη δημιουργία νέων υπηρεσιακών μονάδων για τις λεγόμενες νέες υπηρεσίες. Ο στόχος αυτής της κίνησης ήταν η μείωση του εργασιακού κόστους με τη μεταφορά προσωπικού που κατά την άποψη της διοίκηση ήταν πλεονάζον και αφετέρου η δραστηριοποίηση σε μη τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες όπως δορυφορική ΟΤΕ TV, ψηφιοποίηση αρχείων και  τεχνική υποστήριξη σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να αντισταθμιστούν έτσι απώλειες εσόδων από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Η επιλογή του προσωπικού που πρόκειται να μεταφερθεί στις νέες υπηρεσίες έγινε με απόλυτα αδιαφανή και διαβλητό τρόπο. Δεν υπήρξε κάποιο ενιαίο και αντικειμενικό κριτήριο για την επιλογή των προς μεταφορά εργαζομένων και αυτοί επιλέχθησαν καταχρηστικά στη βάση του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος καθώς ανάμεσα σε όσους κλήθηκαν να στελεχώσουν τις νέες υπηρεσίες δεν συμπεριλαμβάνονταν μόνο υπάλληλοι των οποίων το έργο τους είχε καταργηθεί ή περιοριστεί στο πλαίσιο των προηγούμενων επαναλαμβανόμενων αναδιοργανώσεων της εταιρείας αλλά και υπάλληλοι των οποίων υπηρεσίες έχουν τεράστια ελλείμματα προσωπικού και ενδεχόμενη απομάκρυνσή τους από αυτές θα δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Η εκπαίδευση πάνω στις νέες υπηρεσίες που καλούνται να στελεχώσουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι πραγματοποιήθηκε παρουσία ψυχολόγου για πρώτη φορά στην ιστορία των εκπαιδευτικών διαδικασιών στον ΟΤΕ.

Επειδή, η μεταφορά εξειδικευμένου, με λαμπρούς τίτλους σπουδών και άριστες αξιολογήσεις προσωπικού από θέσεις με πολυετή προσφορά σε επισφαλείς θέσεις εργασίας γίνεται με τρόπο άδικο, αδιαφανή και βλαπτικό για τα συμφέροντά τους και την εργασιακή προοπτική τους.

Επειδή, η αποδυνάμωση των  τεχνικών υπηρεσιών από απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό που μεταφέρεται στις νέες υπηρεσίες θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες. 

Επειδή, η στελέχωση των νέων υπηρεσιών μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την προσβολή και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων είτε με μεταφορά αυτών των εργαζομένων των οποίων έχουν καταργηθεί οι θέσεις εργασίας λόγω προγενέστερων αναδιοργανώσεων είτε με νέες προσλήψεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να σταματήσουν οι μονομερείς και βλαπτικές για τους εργαζομένους ενέργειες της διοίκησης του ΟΤΕ και να αποκατασταθούν όσοι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν παρά τη θέλησή τους;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Γάκης Δημήτρης

Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

κατεβάστε την ερώτηση σε pdf