Συμβολική κίνηση του Δ. Γάκη στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Συμβολική κίνηση του Δ. Γάκη στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Κατέθεσε έγγραφο του γερμανικού στρατού, απο το οποίο προκύπτει ότι οφείλονται χρήματα στον πατέρα του. Εξουσιοδότησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να τα διεκδικήσει, το πλαίσιο της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δημήτρη Γάκη, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που διεξήχθη την 19.09.12, με θέμα ημερήσιας διάταξης την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Περιστολή Δημοσίων Δαπανών, Ρύθμιση Θεμάτων Δημοσιονομικών Ελέγχων και άλλες διατάξεις».


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ

«… Γνωρίζετε, ότι με τη μεταβίβαση των λιμανιών και των αεροδρομίων στο ΤΑΙΠΕΔ η Ρόδος και η Δωδεκάνησος μοιάζει να κηρύχτηκαν σε αποκλεισμό. Τα δύο λιμάνια της Ρόδου, το ένα λιμάνι της Κω και τα δύο αεροδρόμια, της Κω και της Ρόδου μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται από εδώ και μετά.
Και τι συνεπάγεται; Συνεπάγεται μια διαδικασία αδιαφανή, για το ξεπούλημα σε ιδιωτικά συμφέροντα. Φοβάμαι, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο, το οποίο φτάνει στο τέρμα που λέει: «Δημιουργία ΕΟΖ στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο». Εκεί εντάσσονται βήμα - βήμα οι αποφάσεις και οι προτάσεις και οι διαδικασίες που ακολουθούμε σήμερα για να φτάσουμε στη δημιουργία της ΕΟΖ. Φοβάμαι πως μέσα εκεί, ίσως να είναι μπλεγμένο και το σχέδιο δημιουργίας μόνιμων καταλυμάτων για τους αλλοδαπούς, οι οποίοι εν δυνάμει μπορεί να χρησιμοποιηθούν ίσως σαν μια εργατική δύναμη πάρα πολύ φτηνή. Μακάρι, να πέσουμε έξω στους συλλογισμούς μας.
Σήμερα με τη μεταβίβαση και το ξεπούλημα των λιμανιών και των αεροδρομίων στο ΤΑΙΠΕΔ κάνετε ένα βήμα προς τον τελικό στόχο, που είπαμε ότι είναι το ξεπούλημα των λιμανιών χωρίς έλεγχο και χωρίς να αντιλαμβάνεστε, ούτε να λαμβάνετε υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα αναπτυξιακά και τα γεωγραφικά -και το επισημαίνω αυτό- της περιοχής και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.
Με την τροπολογία ειδικά που καταθέτετε για να νομιμοποιήσετε νομοθετικά τις αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων καθαρίζετε ουσιαστικά το γήπεδο για το ξεπούλημα των λιμανιών. Και όταν λέμε καθαρίζετε, σημαίνει ότι το βγάζετε από τα αγκάθια, όπως θα δούμε και παρακάτω.
Με την τροπολογία σας νομιμοποιείτε, λοιπόν, την μελλοντική αυθαιρεσία των ιδιωτών που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των λιμανιών της χώρας. Δίνετε ουσιαστικά τη δυνατότητα στους επενδυτές να καθορίσουν όπως αυτοί θέλουν, αυθαίρετα, τους όρους δόμησης και της χρήσεις γης εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης.
Θυμίζω ότι παρόμοια ρύθμιση περιλαμβάνεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού και για την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου. Τι λέει αυτή η διακήρυξη για να ξέρουμε τι μας περιμένει: «Ο επιλεγής επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει το ακίνητο με όποιον τρόπο αυτός επιθυμεί κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια.»
Είναι αποκαλυπτικό, επίσης, το τμήμα της έκθεσης αξιολόγησης συνεπειών που συνοδεύει την τροπολογία και δικαιολογεί εν μέρει και το κατεπείγον και αφήνει και έκθετο τον κ. Βορίδη, ο οποίος είπε: «Εντάξει, βρε παιδιά, τι θέλετε τώρα; Δώδεκα χρόνια προσπαθούμε, έχουν αποφασιστεί διοικητικές πράξεις. Τώρα βρεθήκατε να διαμαρτυρηθείτε;»
Κοιτάξτε τι αναφέρει η δική σας έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου: «Ενόψει της άμεσης έναρξης της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεως των δώδεκα μεγάλων λιμανιών της χώρας και με δεδομένη την παραπάνω ανασφάλεια δικαίου κρίνεται απολύτως αναγκαίο πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας οι παραπάνω κανονιστικές αποφάσεις να κυρωθούν με τυπικό νόμο, ώστε μετά την τακτοποίηση του θέματος αυτού να μην επηρεαστεί αρνητικά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις προαναφερθείσες λιμενικές εγκαταστάσεις».
Αυτός είναι ο στόχος, λοιπόν, να «καθαρίσουμε» το γήπεδο από τα νομικά αγκάθια που μέχρι τώρα υπάρχουν.
Τώρα, τι θέλετε να νομιμοποιήσετε μέσα στα λιμάνια; Τη μαρίνα του Μανδρακίου, το διαμάντι της Μεσογείου. Όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί τη Ρόδο ξέρουν ότι είναι στην καρδιά της Ρόδου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός, έχει πάρει εντολή ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου να σταματήσει το διαγωνισμό, για να ανατεθεί η τύχη του στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ζήτησα να μιλήσω σήμερα και για ένα δεύτερο λόγο. Το νομοσχέδιο είναι κάπως αθηνοκεντρικό. Δεν αγγίζει την περιφέρεια. Και δεν αγγίζει την περιφέρεια, γιατί στην περιφέρεια υπάρχουν τεράστια προβλήματα από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας.
Αναφέρω χαρακτηριστικά. Το ΙΚΑ της Ρόδου επί είκοσι χρόνια πληρώνει ενοίκιο, που ξεκίνησε από τις 15.000 ευρώ και έφθασε στις 30.000 ευρώ σήμερα, ενώ διαθέτει δικό του ακίνητο, εγκαταλελειμμένο και παράλληλα το παλιό νοσοκομείο είναι ένα κτήριο στην καρδιά της πόλης που γηράσκει, απαξιώνεται και ουσιαστικά καταληστεύεται.
Ακίνητα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, που βρίσκονται στη Μεσαιωνική Πόλη, τα οποία με την εγκατάλειψη και με τη χρήση τους έχουν διαμορφώσει μία εικόνα της Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία δεν τιμά καθόλου την ιστορία και το μέλλον της Ρόδου. Επίσης, ακίνητα του ΕΟΤ βρίσκονται εγκαταλελειμμένα και δεν τα έχει αγγίξει η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου.
Θέλω, επίσης, να σταθώ πολύ σύντομα στις γερμανικές αποζημιώσεις. Μου κληρονόμησε ο πατέρας μου ένα έγγραφο του γερμανικού στρατού, ο οποίος, όταν μας πήρε 321 κιλά κρέας, μας έδωσε μία βεβαίωση, η οποία λέει ότι ο φέρων αυτήν τη βεβαίωση μπορεί να αποζημιωθεί από το γερμανικό κράτος. Εξουσιοδοτώ την Ελληνική Βουλή, το ελληνικό κράτος, να μου πει αν θα το διεκδικήσει. Και αν το διεκδικήσει, του χαρίζω όλη την αποζημίωση. Είναι ένα στοιχείο, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί εν μέρει κάποια διαδικασία γερμανικών αποζημιώσεων».


Το Γραφείο Τύπου