ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ



ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ

2007 ΟΤΕ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΚΙ ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

1.Η ΝΔ προσπαθεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από το τι κάνει σήμερα η κυβέρνηση στο τι έκανε το ΠΑΣΟΚ χθες και τι προτίθεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ αύριο. Θέλει με αυτό τον τρόπο να μας κάνει να ξεχάσουμε την απώλεια ελέγχου του Δημοσίου στον ΟΤΕ, τη στρατηγική υποχώρηση της χώρας μας από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, να ξεχάσουμε τα περίπου 700 με 800 εκ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο.

2. Η εκχώρηση της Διοίκησης του ΟΤΕ σε ξένο ανταγωνιστή αποτελεί τριτοκοσμικό μοντέλο. Σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο. Το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει κάθε μέσο, ώστε να αποτρέψει σήμερα την παράδοση του ΟΤΕ σε ξένο ανταγωνιστή του. Και αύριο, ως κυβέρνηση, για να επανακτήσει το δημόσιο έλεγχο στην επιχείρηση και να διασφαλίσει μ’ αυτό τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

3. Δεν μιλάμε για κανενός είδους κρατικοποίηση του ΟΤΕ. Ζητάμε να επανέλθει ο ΟΤΕ στην κατάσταση που ήταν προτού καταργηθούν από την κυβέρνηση της ΝΔ δύο ασφαλιστικές δικλείδες που είχαν θεσπίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ:

Τη ρύθμιση που προέβλεπε το Δημόσιο να διατηρεί τουλάχιστον το 33% του ΟΤΕ.

Τη ρύθμιση προέβλεπε ότι αν η συμμετοχή άλλου μετόχου είναι μεγαλύτερη από το 5%, τότε ο μέτοχος δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση που να υπερβαίνει αυτό το 5%.

4. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, να μην καταλήξει σε αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία με την Deutsche Telecom με απαγορευτικές ρήτρες για να προδικάσει τις όποιες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, που θα είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

è 2009 ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ


Επιδιώκουμε τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εσωτερικής Αγοράς με κανόνες και ρύθμιση, που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό, τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, τα κοινωνικά δικαιώματα και την οικονομική και κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα αποτελεί η θέσπιση Ευρωπαϊκού Νομοθετικού Πλαισίου για τις δημόσιες Κοινωφελείς Υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά και η συμπερίληψη ρήτρας κοινωνικής προόδου σε κάθε Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι ΔΕΚΟ αποτελούν σημαντικά εργαλεία προώθησης της ανάπτυξης των δημοσίων αγαθών, του υγιούς ανταγωνισμού και της κοινωνικής συνοχής προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της οικονομίας και των πολιτών. Κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι, μέσω των ΔΕΚΟ, να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε καθολικές υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής ποιότητας, επαρκούς ποσότητας και προσιτών τιμών.

Στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου για την κατοχύρωση του κοινωνικού και αναπτυξιακού τους ρόλου. Η παραμονή υπό δημόσιο έλεγχο επιβάλλει τη θέσπιση σύγχρονων κανόνων και προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης, ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία, συνεχή αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και των υπηρεσιών που θα τις καθιστούν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

«ΗΜΕΡΗΣΙΑ» 14/9/2009 è ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Την ανάγκη για έναν ισχυρό πυλώνα του Δημοσίου στις τράπεζες επεσήμανε ο Γ. Παπανδρέου …….. Για τον ΟΤΕ τόνισε πως επιθυμεί ουσιαστικότερη συμμετοχή του Δημοσίου και για να υπάρξει μερίδιο στα κέρδη και για να προωθηθούν ταχύτερα οι σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Deutsche Telekom, έτσι ώστε το Δημόσιο να έχει ξανά ουσιαστικό ρόλο στην επιχείρηση.

Βλέπετε καμία σχέση στα τρία παραπάνω κείμενα; Τι τελικά θα κάνουν; Διαπραγμάτευση με την Deutsche Telekom»; Τι διαπραγμάτευση, και τι περιθώρια ελέγχου υπάρχουν; Δείτε τι απαντά το αρμόδιος επίτροπος:

Έωλο το βέτο του ελληνικού δημοσίου

για σημαντικές αποφάσεις στον ΟΤΕ υπό Deutsche Τelekom

Απάντηση του Επιτρόπου ΜακΚρίβι στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή

Έωλες αποδεικνύονται οι διαβεβαιώσεις, που έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ, ότι το ελληνικό δημόσιο θα διατηρούσε δικαιώματα βέτο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου κ.Τσαρλς ΜακΚρίβι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν στα δικαιώματα βέτο του νόμου 3676/2008 που κυρώνει την συμφωνία πώλησης μετοχών του ΟΤΕ στην γερμανική εταιρεία Deutsche Telecom και ζητούσε από την Επιτροπή να αξιολογήσει αν τα δικαιώματα αρνησικυρίας του ελληνικού δημοσίου είναι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Ο Επίτροπος, στην απάντησή του, τονίζει ότι: «για τα δικαιώματα αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου στον OTE, όπως προβλέπονται στον νόμο 3676/2008, δηλαδή η διάλυση, η θέση σε εκκαθάριση και η συγχώνευση του ΟΤΕ καθώς και οποιαδήποτε μεταφορά, μεταβολή ή εκχώρηση στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας …αποτελούν ήδη το αντικείμενο διαδικασίας προσφυγής για παράβαση κοινοτικού δικαίου της Επιτροπής κατά της Ελλάδας».

Στην συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος, αφού σημειώνει ότι «εξέτασε την απάντηση της Ελλάδας στην αιτιολογημένη γνώμη» καταλήγει ότι: «Λόγω του πολύπλοκου χαρακτήρα του ζητήματος, η Επιτροπή ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες για τα δικαιώματα αρνησικυρίας όσον αφορά τη νομική φύση τους και το συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο ασκούνται αυτά. Η Επιτροπή έλαβε τη νέα απάντηση των ελληνικών αρχών και επι του παρόντος την εξετάζει.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Ν.Χουντής δήλωσε:

«Όπως προκύπτει από την απάντηση, η Κομισιόν αμφισβητεί τα δικαιώματα βέτο, που υποτίθεται ότι διασφάλιζε η κυβέρνηση της ΝΔ, πουλώντας τον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Είναι σαφές ότι η ΝΔ όταν ψήφιζε την συμφωνία για την πώληση του ΟΤΕ γνώριζε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με την κοινοτική νομοθεσία αλλά το απέκρυβε για να χρυσώσει το χάπι του ξεπουλήματος της πιο κερδοφόρας και πιο σύγχρονης ελληνικής δημόσιας επιχείρησης. Το ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε την διαδικασία ξεπουλήματος του ΟΤΕ εξαγγέλλει προεκλογικά ότι ως κυβέρνηση θα επιδιώξει ουσιαστικότερη συμμετοχή του δημοσίου στον ΟΤΕ. Μπορεί να μας εξηγήσει πιο συγκεκριμένα πώς θα το πετύχει;»