Τρεις ΟΤΕτζήδες στην Βουλή !

Οι εκλογές της 7ης Ιούνη θα μείνουν στην ιστορία. Μπορεί με την βοήθεια του ληστρικού εκλογικού συστήματος να έχουμε μια ακόμα μνημονιακή κυβέρνηση, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάστηκαν 54 χρόνια από τον θρίαμβο της ΕΔΑ το 1958 (940.000 ψήφους - 24.4 % - 79 βουλευτές) για να δούμε μια νίκη της αριστεράς και μάλιστα μεγαλύτερης έκτασης. (1.655.000 ψήφους - 26.9% - 71 βουλευτές).
Σαν εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουμε έναν επιπλέον λόγο να χαιρόμαστε. Ανάμεσα στους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν  και τρεις δικοί μας άνθρωποι. Σας τους παρουσιάζουμε.

  Ο Δημήτρης Στρατούλης γεννήθηκε το 1958 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Αθήνας, διδάκτορας εργασιακών σχέσεων στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στην Υποδιεύθυνση Εργατικών Θεμάτων (Εργατική Νομοθεσία) του ΟΤΕ. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Διετέλεσε εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης Κοινωνικού Ελέγχου του ΟΤΕ, καθώς επίσης μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της.
Στέλεχος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ από την ίδρυσή του τον Φεβρουάριο του 2003 και της οργανωτικής επιτροπής του 4ου ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ, που έγινε στην Αθήνα τον Μάη του 2006.
Μέλος - ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ - στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την ανεργία και την επαγγελματική κατάρτιση).
Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής Πολιτικής του. Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το πρώτο συνέδριό του, το 1991. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ πριν από το 1991.
Συγγραφέας, του βιβλίου «Οι εργασιακές σχέσεις στη δίνη του νεοφιλελεύθερου τυφώνα» (Ελληνικά Γράμματα, 2005), επίσης μαζί με άλλους του βιβλίου «Ανεργία και απασχόληση στην Ελλάδα» (Σύγχρονη Εποχή, 1991) καθώς και πλήθους επιστημονικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά για ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της απασχόλησης, των κοινωνικών πολιτικών και της κοινωνικής ασφάλισης. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθήνας και πήρε 22.733 σταυρούς


Ο Δημήτρης Γάκης γεννήθηκε στον Πολύλακκο Κοζάνης, το 1957. Μετά το Λύκειο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζοντας στο Φυσικό τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1984 ζει μόνιμα στη Ρόδο, δουλεύοντας στον ΟΤΕ μέχρι το 2009, τελειώνοντας ταυτόχρονα το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα «φύλο και νέα εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα στην κοινωνία της πληροφορίας».
Το 1975 έγινε μέλος του ΚΚΕ και από το 1991 μέλος του ΣΥΝ. Το 2004  πήρε το βάπτισμα του υποψήφιου βουλευτή και συνέχισε το 2007 και το 2009 στα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ρόδου επικεφαλής της δημ. παράταξης ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ. Ο ίδιος μετά την εκλογή του δήλωσε. Σ΄ αυτή την περιοχή που φιλόξενα με δέχτηκε χρωστάω πολλά και μαζί με τα άλλα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι κάτι κι εγώ θα μπορέσω να ανταποδώσω ... Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα και πήρε 2675 σταυρούς

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου 2012 ανέτρεψε τα δεδομένα στην Καστοριά, έσπασε ο δικομματισμός που για χρόνια επικρατούσε στον τόπο και για πρώτη φορά από το 1936 εξελέγει αριστερός βουλευτής. Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος είναι Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφορίας.
Γεννήθηκε στο Βοτάνι Καστοριάς το 1980. Εργάστηκε στην εταιρεία IOVEL για την ERICSSON HELLAS με εξειδίκευση στην εγκατάσταση ψηφιακών κέντρων. Από το 2006 εργάζεται στον ΟΤΕ.  «Με την υποψηφιότητα μου, μέσω του ρεαλιστικού και ανθρωποκεντρικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύω στην ενεργοποίηση της γενιάς μου, που είναι η πλέον εκπαιδευμένη και τεχνικά καταρτισμένη, ώστε να πάρει το μέλλον στα χέρια της. Σύνθημα μας: οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους! Η δράση μου, μέσω του κοινοβουλευτισμού, έρχεται ως συνέχεια στην πολιτική μου δραστηριότητα από τα πρώιμα μαθητικά συμβούλια, ως τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα. Είμαι πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Βοτανίου, αντιπρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ Καστοριάς, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, της κινηματογραφικής Λέσχης Καστοριάς και του Συνδέσμου φίλων του Άρη Καστοριάς»

Εκτός από τους τρεις βουλευτές μας παρουσιάζουμε παρακάτω και άλλους τέσσερεις  συναδέλφους μας που δεν εκλέχτηκαν, συνέβαλαν όμως σημαντικά στην εκλογική νίκη.

Ο Γιάννης Θεωνάς γεννήθηκε το 1940 στη Νάξο. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και της Ανωτέρας Τηλεπικοινωνιακής Σχολής ΟΤΕ. Το 1964 προσλήφθηκε στον ΟΤΕ, όπου εργάστηκε ως το 1994. Υπήρξε δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος από το 1974, μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΕ-ΟΤΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, της οποίας διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας την περίοδο 1992-1994. Ο Θεωνάς έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το 1987, στην οποία παρέμεινε ως το 1996, ενώ κατά την περίοδο 1990-1994 ήταν και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Από το 1994 ως το 2000 ήταν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στο Ευρωκοινοβούλιο διετέλεσε μεταξύ άλλων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής πολιτικής. Το 2000, ύστερα από τη διαγραφή του Μήτσου Κωστόπουλου από το ΚΚΕ, ο Θεωνάς ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία του Κόμματος, και κατά την διάρκεια του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το Κόμμα. Αμέσως μετά, μαζί με τον Κωστόπουλο και άλλα πρώην στελέχη του ΚΚΕ, ίδρυσε την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), η οποία συμμάχησε με το ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο Γιάννης Θεωνάς είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕΔΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθήνας και πήρε 7030 σταυρούς



Ο Σπύρος Παγκράτης είναι υπάλληλος του ΟΤΕ. Εντάχθηκε από παιδί στην «ΕΚΟΝ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ», και διετέλεσε γραμματέας Πρέβεζας και μέλος τού Κ.Σ. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΚΚΕ ΕΣΩΤ. – Α.Α. και την ΑΚΟΑ. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και παλιότερα του ΚΚΕ ΕΣΩΤ. – Α.Α. και του ΣΥΝ, όταν αυτός είχε συνεργαστεί εκλογικά με την ΑΚΟΑ. Ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας με τη δημοτική κίνηση «Δημόσιος Χώρος». Έχει διατελέσει μέλος τού Δ.Σ. της ΠΕΤ-ΟΤΕ και είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΠΕΤ-ΟΤΕ στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και μέλος τής Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Νίκος Κουτσούκος γεννήθηκε στην Ιτέα το 1953 όπου και διαμένει. Παντρεμένος με την Ελένη Τολέρη έχουν δύο γιους, τον Κωνσταντίνο φοιτητή στο Πολυτεχνείο Πάτρας και τον Δημήτρη φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι πτυχιούχος ΣΕΛΕΤΕ , συνταξιούχος τεχνικός υπάλληλος του ΟΤΕ. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και κατόπιν προσχώρησε στο ΔΗΚΚΙ από την ίδρυση του το 1995, μέχρι σήμερα. Επί χρόνια συνδικαλιστής στον εργασιακό του χώρο, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Υποψήφιος το 2009 στις βουλευτικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις περιφερειακές εκλογές με τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Φωκίδα και πήρε 823 σταυρούς.

Η Δήμητρα Σιαηλή–Μπακούρη,  Τελειόφοιτη Πολυτεχνείου Πάτρας, υπήρξε από τους τελευταίους εργαζόμενους φοιτητές στο κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του ΟΤΕ στην Πάτρα. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση σωματείου εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα και συμμετείχε στην πρόσφατη κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του ΟΤΕ στην Ταραμπούρα που κέρδισε τον σεβασμό,  την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλου του εργατικού κινήματος στην Πάτρα. Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2009 με την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα και πήρε 2638 σταυρούς.