Δ. Στρατούλης: Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από όλα

 
stratoulis_3Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Στρατούλης στην εφημερίδα Δρόμος μιλά για το Συνέδριο του συνασπισμού, τη στάση του αιστερού ρεύματος, την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας και την αναγκη να διαφυλαχτεί σαν κόρη οφθαλμού η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισημάνει την αναγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες από το Συνασπισμό προκειμένου να υπάρξει μια νέα πολιτική συμφωνία που δεν θα αναιρεί το χαρακτήρα του και θα προωθεί την ενότητα της Αριστεράς.

Το κείμενο τη συνέντευξης:
1. Πώς εκτιμάτε ότι καταγράφηκε σε επίπεδο κοινωνίας το αποτέλεσμα του συνεδρίου του ΣΥΝ και πόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επηρεάσει την υπόθεση συνολικά της Αριστεράς;
 Νομίζω ότι αυτό που καταγράφηκε στην κοινωνία δυστυχώς δεν ήταν οι αποφάσεις του συνεδρίου για ένα πιο ενωμένο, πιο μαζικό, πιο συγκροτημένο, πιο ριζοσπαστικό ΣΥΝ μέσα σ' ένα ισχυρό και συσπειρωμένο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αποχώρηση απ' αυτόν των συντρόφων της Ανανεωτικής Πτέρυγας και η εν συνεχεία ανεξαρτητοποίηση 4 βουλευτών της επιρροής τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόγραμμα, τα ψηφοδέλτια και τις ψήφους του οποίου εκλέχτηκαν.

2. Στην περίπτωση που η Ανανεωτική Πτέρυγα προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, πόσο κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τον ΣΥΝ και κατ' επέκταση τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το ΣΥΝ είναι αδικαιολόγητη, γιατί δεν μπορεί το 20% του κόμματος να θέλει να επιβάλει τις απόψεις του στο υπόλοιπο 80%. Σε κάθε περίπτωση όμως, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το χώρο μας σε μια περίοδο που τα θύματα της οικονομικής κρίσης και των αντεργατικών κυβερνητικών πολιτικών μας θέλουν ενωμένους και δυνατούς να πρωτοστατούμε στους αγώνες για τα προβλήματά τους και για μια άλλη προοδευτική διέξοδο στη χώρα μας.

Παρά το σοβαρό πλήγμα που δεχτήκαμε από αυτή την εξέλιξη, ο ΣΥΝ και το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για να μην γυρίσει ο συνεταιρισμός κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ το ρολόι της ιστορίας της χώρας μας 200 χρόνια πίσω και κυρίως για να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού μας και την ίδια την ύπαρξή του που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

3. Δεν θέλατε τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου. Υποπτευόσασταν, φοβόσασταν τέτοιες εξελίξεις, όπως η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας;
Μαζί με τα άλλα 29 μέλη της προηγούμενης ΚΠΕ του ΣΥΝ που προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα δεν είχαμε συμφωνήσει στη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, γιατί εκτιμούσαμε ότι αυτή την περίοδο των σκληρών ταξικών συγκρούσεων, αντί να ομφαλοσκοπούμε επί προσυνεδριακών κειμένων, θα έπρεπε να πρωτοστατούμε σε αγώνες. Επίσης, επειδή εκτιμούσαμε ότι είναι πιθανός ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος, αφού μέχρι τώρα δεν είχαμε θεσπίσει κανόνες λειτουργίας και έκφρασης ενιαίας δημόσιας εικόνας, σεβαστούς απ' όλους και κυρίως από την Ανανεωτική Πτέρυγα, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα και δημιουργούσε σύγχυση για τις πραγματικές θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύοντας τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητά μας.
Η αλήθεια είναι ότι δικαιώθηκαν οι φόβοι μας, αλλά δεν πρέπει πλέον να βαυκαλιζόμαστε γι' αυτό, γιατί η κρίση βαθαίνει και θα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε το γρηγορότερο δυνατό ώστε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούμε στην κορυφή του αγωνιστικού κύματος που έχει σηκωθεί ενάντια στις εφαρμοζόμενες βάρβαρες κυβερνητικές πολιτικές για την ισοπέδωση των μισθών και την κατεδάφιση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

4. Στην ομιλία σας στο συνέδριο ζητήσατε από τον ΣΥΝ να πάρει «μια σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία προς όλες τις συνιστώσες του, για μια νέα πολιτική συμφωνία που δεν θα αμφισβητεί το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ». Από την άλλη, η αποστροφή του προέδρου του ΣΥΝ «από Δευτέρα θα πάρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια μας», μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους και για άλλη διάσπαση; Ποια είναι η γνώμη σας;
Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε ολόκληρο ως κόρη οφθαλμού και να συμβάλουμε στη διεύρυνσή του, γιατί είναι το πρώτο βήμα που μας βοηθά να προωθήσουμε τη στρατηγική μας για την ενότητα όλης της Αριστεράς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει εμείς του ΣΥΝ να εξωθήσουμε με δικές μας πρακτικές ένα τμήμα του σε αποχώρηση αφενός γιατί αυτό δεν είναι σωστό και αφετέρου γιατί θα οδηγήσουμε στη διάλυση του δημόσιου χώρου της σύγχρονης ριζοσπαστικής και κινηματικής Αριστεράς. Αντίθετα, θα πρέπει να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες για μια νέα πολιτική συνεννόηση όλων των δυνάμεων στο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα αμφισβητεί το χαρακτήρα του ως αριστερής πολιτικής συμμαχίας, για κοινό πολιτικό σχέδιο και για μίνιμουμ πολιτικούς στόχους που όλοι μαζί θα προωθήσουμε αυτό το διάστημα σε κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης, όπως ταιριάζει σε μια πολιτική συμμαχία και όχι σε κλίμα δυσπιστίας και αντιπαλότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να ανακτήσει την ελπιδοφόρα προοπτική του, εάν θέσει ως κοινές του προτεραιότητες τα προβλήματα που προκαλεί στα λαϊκά στρώματα η οικονομική κρίση και η εφαρμογή του αντεργατικού μνημονίου συνεργασίας κυβέρνησης-ΔΝΤ-Ε.Ε.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δρόμος