ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ: ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΕΞΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

του Δημήτρη Στρατούλη . Υποψήφιου βουλευτή Β΄Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Ο κύριος Καραμανλής στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε να μειώσει ακόμα περισσότερο τις δημόσιες και τις κοινωνικές δαπάνες. Να διαλύσει ό,τι απόμεινε όρθιο από τις εργασιακές σχέσεις και να περικόψει ασφαλιστικά δικαιώματα (βαριά και ανθυγιεινά, αναπηρικές συντάξεις κ.λ.π.). Να συνεχίσει να ξεπουλά με ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ, ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Να παγώσει και για το 2010 τους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο. Να μειώσει ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αφού θα συνδέσει τις ετήσιες αυξήσεις τους όχι μόνο με τον Δείκτη Τιμών καταναλωτή στη χώρα μας, αλλά και με τον αντίστοιχο της Ε.Ε., που είναι σημαντικά μικρότερος. Να μειώσει και σε ονομαστικές τιμές –χαμηλότερα και από τα κατώτερα όρια που προβλέπονται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας– τους μισθούς των εργαζομένων σε προβληματικές περιοχές ή επιχειρήσεις.

Αυτή η πολιτική, όμως, είναι όχι μόνο βαθύτατα ταξική και αντικοινωνική, αλλά και παράλογη, αφού εν μέσω οικονομικής κρίσης, περιορίζει την ενεργή ζήτηση και κατά συνέπεια ρίχνει λάδι στη φωτιά της ύφεσης, στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας μας και αυξάνει ακόμα περισσότερο την ανεργία που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Ο κύριος Παπανδρέου με όσα είπε και κυρίως με όσα απέκρυψε ή αποσιώπησε στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε τη διάχυτη εκτίμηση των πολιτών, ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ -παρά το επικοινωνιακό της περιτύλιγμα- δεν είναι διαφορετική επί της ουσίας αλλά συμπληρωματική με τις πολιτικές που εξήγγειλε ο κύριος Καραμανλής.

Υποσχέθηκε ουσιαστικά ελάχιστες αυξήσεις στους μισθούς, μόλις 0,25 ευρώ, ενώ επανάφερε τις προτάσεις Σπράου-Γιαννίτση για το τριφασικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (εθνική σύνταξη –μόλις 500 ευρώ-, ανταποδοτική επαγγελματική σύνταξη και ιδιωτική ασφάλιση). Δεν έκανε καμιά αυτοκριτική για τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αναδιπλώθηκε ως προς τις δεσμεύσεις ότι θα ακυρώσει τις συμφωνίες ξεπουλήματος του ΟΤΕ στη Ντόϊτσε Τέλεκομ, του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και της Ολυμπιακής στη MARFIN. Δεν δεσμεύτηκε να καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους που είχαν ψηφιστεί από το 1998-2004 επί κυβερνήσεων Σημίτη, με τους οποίους ελαστικοποιήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και θεσπίστηκε η ενοικίαση των εργαζομένων. Υποσχέθηκε στις επιχειρήσεις τρία μεγάλα δώρα, την τετραετή απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές νέων εργαζομένων, ρίχνοντας το κόστος τους στους φορολογούμενους, τη διατήρηση στον ιδιωτικό τομέα των stage που παίρνουν ένα απλό φιλοδώρημα (450 ευρώ το μήνα) από τον ΟΑΕΔ και δεν στοιχίζουν τίποτε στους εργοδότες τους και τη μείωση της φορολογίας στα αδιανέμητα κέρδη τους.

Ο κύριος Αλμούνια αμέσως μετά τις ομιλίες στη ΔΕΘ των Καραμανλή-Παπανδρέου βγήκε δημόσια και διευκρίνισε ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές, είτε αυτοδύναμη του ΠΑΣΟΚ είτε αυτοδύναμη της Ν.Δ., είτε συνεργασίας των δυο τους, θα εφαρμόσει σκληρές αντικοινωνικές πολιτικές. Κι αυτό, γιατί η χώρα μας βρίσκεται σε επιτήρηση από την Ε.Ε., που πιέζει για τέτοιες πολιτικές, λόγω του ισχύοντος συμφώνου σταθερότητας που από κοινού τα δυο κόμματα έχουν ψηφίσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα παρουσίασε τις προτάσεις του αφενός για τη δημιουργία μίας ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τα θύματα της οικονομικής κρίσης και αφετέρου μια εναλλακτική πρόταση ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης και εξόδου απ’ αυτή, χωρίς να φορτωθούν τα βάρη της οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι επαγγελματίες. Με τη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων, με ουσιαστική αύξηση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών για χιλιάδες άμεσες προσλήψεις στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας. Με τη ρήτρα απασχόλησης για τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα. Με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Με τη μείωση του ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών και την απαγόρευση των απολύσεων. Με ουσιαστικές αυξήσεις για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας. Με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτικών νοικοκυριών και των δανειοληπτών. Με την ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Με την επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και την παρέμβασή της για τη μείωση των ληστρικών επιτοκίων χορηγήσεων.

Βασικό κριτήριο που διαπερνά όλες τις επιμέρους πλευρές της συνολικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αύξηση της απασχόλησης, γιατί αυτή θα φέρει νέα εισοδήματα, θα δώσει ανάσες στο ασφαλιστικό και στα δημόσια έσοδα και τελικά θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί σε αυτές τις εκλογές γιατί αγωνίζεται με συνέπεια και συνέχεια για τα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των μικρομεσαίων και των αγροτών, και στηρίζει τους αγώνες τους για μια καλύτερη ζωή. Γιατί ένας ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και όχι μόνο να κάνει αντιπολίτευση στις αντικοινωνικές πολιτικές όποιας κυβέρνησης κι αν προκύψει μετά τις εκλογές, αλλά μπορεί να έχει και νίκες, να ανακόπτει αντεργατικές αντιαναπτυξιακές πολιτικές. Να διεκδικεί και να προωθεί εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική στροφή στην πορεία της χώρας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ψήφους δύναμης, ελπίδας και προοπτικής για να δοθεί μια αριστερή απάντηση στις δεξιές πολιτικές από όπου κι αν προέρχονται.


Αναδημοσίευση απο την Κυριακάτικη Αυγή