Υγεία Πρόνοια - Δημόσια Δωρεάν για όλους

Ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία!
Στο χώρο της υγείας η υποχρηματοδότηση - περικοπές των δημόσιων δαπανών, η συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση, το τζογάρισμα των χρημάτων των ταμείων, και η δρομολόγηση των ΣΔΙΤ διαμορφώνουν ένα σύστημα υγείας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου και όχι τέτοιο που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
Οι υποσχέσεις για προσλήψεις, νέα νοσοκομεία, νέο μισθολόγιο, ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο, κατάργηση των απογευματινών ιατρείων και για την πρωτοβάθμια περίθαλψη πήγαν περίπατο.
Ο δημόσιος τομέας υγείας-πρόνοιας βρίσκεται σε κρίση. Οι Δημόσιες μονάδες υπολειτουργούν και υποβαθμίζονται. Εντείνονται οι ανισότητες ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Οι πολίτες βάζουν όλο και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για φάρμακα, νοσήλια, εξετάσεις.
Λόγω της έλλειψης προσωπικού, κλινικές και κρεβάτια Εντατικής παραμένουν κλειστά. Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν δημιουργούνται, μονάδες για άτομα με αναπηρίες αφήνονται στην τύχη τους.
Η καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, συντήρηση, εκχωρούνται σε ιδιώτες. Οι Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα οδηγούν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση. (Ερρίκος Ντυνάν, Ασκληπιείο, Πρέβεζα κλπ)
Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η εντατικοποίηση της δουλειάς, το μεσαιωνικό ωράριο, οι εξευτελιστικοί μισθοί, η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά είναι η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι Υγειονομικοί.
Οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται , συρρικνώνεται η μόνιμη και σταθερή εργασία (συμβασιούχοι, επικουρικοί, STAGE, κ.α.) για όλους τους νοσοκομειακούς. Αμφισβητείται το εργασιακό καθεστώς των Γιατρών του ΙΚΑ.
Μεγαλώνει η εργοδοτική αυθαιρεσία για τους υγειονομικούς στον ιδιωτικό τομέα. Τα μισθολογικά και εργασιακά προβλήματα, ο αυταρχισμός, η έλλειψη δημοκρατίας δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα.
Το σύνολο των κυβερνητικών παρεμβάσεων στην υγεία έχουν απροκάλυπτα ενισχύσει την επιχειρηματική κερδοσκοπική δραστηριότητα.
Το ΠΑΣΟΚ, ενταγμένο πλέον στο νεοφιλελεύθερο συνεκτικό τόξο, δεν θέλει και δεν τολμά να διαφοροποιηθεί ούτε στα στοιχειώδη έναντι της ΝΔ.
Στο πρόγραμμα του επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες για την πολιτική που άσκησε και οδήγησε σε αύξηση των ανισοτήτων και ενίσχυση του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας ενώ επιμένει στις νεοφιλελεύθερες συνταγές.
Οι προτάσεις του για αύξηση της χρηματοδότησης κατά 1% στο ΑΕΠ και για προσλήψεις 3000 κάθε έτος είναι ανεπαρκείς για την ανάπτυξη του Δημόσιου Υγειονομικού Συστήματος.
Η θέση για «συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα», η αποδοχή των Συμπράξεων (ΣΔΙΤ), η επιμονή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία», ενισχύουν τη θέση του Ιδιωτικού Τομέα.
Το ΚΚΕ με τη γνωστή προσχηματική επίκληση των «καθαρών λύσεων» απορρίπτει κάθε ιδέα κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς για αντιμετώπιση καυτών προβλημάτων στο χώρο της Υγείας – Πρόνοιας.
Οι δυνάμεις του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ πιστεύουμε ότι η συνεπής στάση μας, της υπεράσπισης του Δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε κοινή δράση όλη την Αριστερά αλλά και όσους αντιτίθενται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Ενωτικά και Αριστερά κάνουμε τα αδύνατα ΔΥΝΑΤΑ!
Στο πλαίσιο της εναλλακτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικοποίηση της Υγείας-Πρόνοιας παλεύουμε για:
Πλήρη, ισότιμη, υψηλού επιπέδου δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών από το Δημόσιο σύστημα Υγείας Πρόνοιας.
Ολόπλευρη ανάπτυξη των δημόσιων δομών. Κατάργηση κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων.
Διπλασιασμό των Δημόσιων Δαπανών από 2,67% του ΑΕΠ σε 5,5%.
Οικοδόμηση ολοκληρωμένου Δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Συρρίκνωση του ρόλου του Ιδιωτικού Τομέα. Ένταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στο δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
Η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πολιτικό δικαίωμα
Ας το διεκδικήσουμε!
Διεκδικούμε άμεσα:
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ και στο ΙΚΑ
Ενιαίες μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ.
Ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς. Άμεση καταβολή των επιδομάτων των 176 ευρώ και του ν. 2001.
Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αύξηση άδειας. Μείωση ωραρίων και ορίων συνταξιοδότησης. Υπολογισμός εφημεριών στο συντάξιμο χρόνο.
Ανθρώπινα ωράρια. 35ωρο-7ωρο-5θήμερο χωρίς μείωση αποδοχών. Αμοιβή εφημεριών σαν υπερωρία. Μια ενεργός εφημερία την εβδομάδα.
Όχι στις ΣΔΙΤ, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Κατάργηση απογευματινών ιδιωτικών ιατρειών. Αυστηρός έλεγχος και όροι λειτουργίας στον Ιδιωτικό Τομέα.
Οργάνωση επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης στο σύνολο της χώρας. Ενίσχυση ΕΚΑΒ ανάπτυξη Τραυματολογικών κέντρων.
Αυστηρή τήρηση εργατικής νομοθεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα.
Στήριξη και αναβάθμιση Πρόνοιας. Πλήρης εργασιακή, κοινωνική ένταξη πολιτών με αναπηρίες και AIDS. Δημιουργία Κέντρων αποκατάστασής.
Όχι στη διάλυση του ΟΚΑΝΑ όχι στη «λίστα της ντροπής». Χρηματοδότηση, επέκταση των θεραπευτικών προγραμμάτων.
Στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών υγείας.
Χρηματοδότηση προγραμμάτων αποασυλοποίησης, Ένταξη στο Δημόσιο Σύστημα. Ανάπτυξη Κέντρων Ψυχικής Υγιεινής και ψυχιατρικών κλινικών στα Νοσοκομεία.
Να μπει φραγμός στην ασυδοσία των φαρμακευτικών πολυεθνικών και τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στο φάρμακο.
Τα φαινόμενα διαφθοράς έχουν γίνει μάστιγα στο χώρο της υγείας. Οι πελατειακές σχέσεις, οι σχέσεις πολιτικής εξουσίας με τις εταιρίες, οι «μίζες» από προμήθειες, το «φακελάκια», έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες .
Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο ανάμεσα σε όλους τους Υγειονομικούς και την Κοινωνία. Στηρίζουμε τα δικαιώματα των ασθενών.
Για μια κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο
Για ένα σύστημα υγείας με κριτήριο τον πολίτη και όχι τα κέρδηΔεσμευόμαστε να εργασθούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, πρωτοτυπία και φαντασία, να δυναμώσουμε τις αντιστάσεις, να αναδείξουμε στην κοινωνία το ζήτημα της υγείας από τη μεριά των λαϊκών αναγκών, να ισχυροποιήσουμε μια κοινή φωνή απ’ όσους δεν αποδέχονται τη σημερινή κατάσταση.
Δεσμευόμαστε να εντείνουμε την πάλη μας για μια άλλη πολιτική υγείας και για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, κόντρα στις συμβιβαστικές και ηττοπαθείς λογικές των πλειοψηφιών στο Συνδικαλιστικό Κίνημα. Τις λύσεις δεν θα τις δώσουν αυτοί που χρόνια τις υπόσχονται αλλά ο κοινός αγώνας των υγειονομικών μαζί με την κοινωνία.
Με σαφή οριοθέτηση από λογικές κεντροαριστεράς και συν διαχείρισης του συστήματος, παλεύουμε για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, και την προοπτική υπέρβασης του καπιταλιστικού συστήματος προς μια ριζικά διαφορετική κοινωνία, όπου ο άνθρωπος και η υγεία θα είναι «πάνω από τα κέρδη», την κοινωνία του σοσιαλισμού.
Οι πολιτικές που προωθούνται από το δικομματισμό δεν αντιστοιχούν στις πρωταρχικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΛΛΩΝ, ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ.